Jak marynować grzyby? Podajemy najlepsze sposoby!

Co roku pod koniec lata i na początku jesieni można spotkać w polskich lasach grzyby. Wiele osób, zwłaszcza miłośników tego pysznego smakołyku tylko czeka na to, by móc pojechać do pobliskiego lasu na grzyby. Samo zbieranie grzybów jest niezłą frajdą – nie tylko dla dorosłych, ale również dla dzieci. Ale zbieranie grzybów to nie wszystko. Po ich zebraniu i przywiezieniu do domu pozostaje pytanie – jak marynować grzyby, by były pysznym dodatkiem przygotowanych przez nas dań? Sprawdź, jak marynować grzyby, aby rozkoszować się ich smakiem!

Zanim przejdziemy do odpowiedzi na pytanie „jak marynować grzyby?”, musimy wspomnieć o tym, jak przygotować grzyby do marynowania. Niestety przed zamarynowaniem grzybów nie można pominąć tego etapu. Bez niego nawet najlepszy sposób na to, jak marynować grzyby, nam nie pomoże. Aby grzyby były dobrze przygotowane do marynowania, należy je najpierw przebrać, wypłukać i oczyścić. Po sprawdzeniu grzybów wypłukaniu ich i oczyszczeniu musimy wrzucić je go wody z octem, solą i sokiem z cytryny i lekko podgrzać. Całe gotowanie powinno trwać nie więcej niż 5 minut. Tak przygotowane grzyby są gotowe do marynowania.

Zatem przygotowaliśmy już wszystko i teraz – jak marynować grzyby? I po co w ogóle je marynować? Otóż grzyby są neutralne w smaku, więc marynata jest po to, by nadać im odpowiedni walor smakowy. Jak marynować grzyby, by taki smak uzyskać? Przede wszystkim musimy wiedzieć, że tradycyjna zalewa do grzybów jest przygotowywana na bazie octu. Pierwszą marynatą, jaką przedstawimy, a która jest doskonałą odpowiedzią na pytanie „jak marynować grzyby?”, jest marynata octowa. Przygotowanie jej zajmuje niecałą godzinę. Do przygotowania potrzebujemy 1 kilogram grzybów, liście laurowe, sól, odrobinę cukru, 1 szklankę octu (10% spirytusowego), ziele angielskie i 3 szklanki wody. Jak marynować grzyby z podanych składników? Wkładamy wcześniej przygotowane grzyby do garnka z wodą i solą. Gotujemy je przez około 20 minut, a potem odcedzamy. Wkładamy grzyby do słoiczków (po 4-5 sztuk grzybów na słoik). Do każdego słoika należy włożyć po 1 liściu laurowym i 4 ziaren ziela angielskiego. Następnie do garnka wlewamy ocet, wodę i wrzucamy 1 płaską łyżkę cukru i szczyptę soli. Gotujemy zalewę, a następnie po jej zagotowaniu wlewamy ją do słoiczków z grzybami. Zakręcamy słoiki i układamy je dnem do góry.

Drugim sposobem na to, jak marynować grzyby, jest wykorzystanie przepisu na zalewę z marchwią i cebulą. Do przygotowania tego sposobu potrzebujemy składniki, o których mówiliśmy w powyższym akapicie, jak marynować grzyby, z tym że będziemy jeszcze potrzebować 2 marchewek, 1 cebuli i gorczycy. Cały proces powtarzamy, jak powyżej, z tym że do zalewy octowej dodajemy pokrojoną drobno marchew i cebulę oraz łyżkę gorczycy. Gotujemy zalewę i wlewamy ją do słoiczków z grzybami, zielem angielskim i liściem laurowym. Tak przygotowane słoiczki zakręcamy i układamy „do góry nogami”. Drugą metodę na to, jak marynować grzyby, polecamy zwłaszcza miłośnikom marchewki i gorczycy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *