Jak zrobić fasolkę po bretońsku?

Kulinarne zabawy mogą wspaniale wypełnić wszystkie twoje wolne chwile. Nawet jeśli dotychczas uważałeś, że w żadnym wypadku nie masz talentu do gotowania, szybko przekonasz się, że każdy jest w stanie przygotować przynajmniej kilka prostych, aczkolwiek bardzo smacznych i wszystkim dobrze znanych potraw. Jedną z nich jest fasolka po bretońsku. Wypełniona chudą kiełbaską i pysznymi pomidorami będzie doskonałym wyborem podczas zimniejszych dni, w trakcie których zwykle marzysz o zjedzeniu czegoś ciepłego i kalorycznego. A jak zrobic fasolke po bretonsku, by smakowała ona jak u mamy?

Gotowanie rozpocznij od wrzucenia całego opakowania dużej fasoli do garnka. Zrób to dzień przed planowanym przyrządzaniem dania, zalej fasolę sporą ilością wody (tak, by przykryła ona jej powierzchnię) i następnie odstaw na całą noc lub przynajmniej kilka godzin. Następnego dnia wylej całą wodę z garnka i zastąp ją świeżym płynem, przykrywając nim ponownie całą fasolkę (w ilości wynoszącej mniej więcej dwa litry). Wrzuć go naczynia kilka ziarenek czarnego pieprzu, parę ziaren ziela angielskiego, jeden lub dwa listki laurowe oraz małą łyżeczkę soli. Całość zamieszaj i postaw na gazie, gotując fasolkę na niewielkim ogniu przez około czterdzieści pięć minut. Gdy będzie zbliżać się czas zakończenia gotowania, sprawdź, czy fasolka jest już miękka – gdy wciąż będzie delikatnie twarda, przystąpisz do przygotowywania pozostałych dodatków.

Teraz zajmij się elementami, które zaostrzą smak twojej fasolki. Chudą kiełbasę pokrój w mniejsze plasterki i usmaż ją na patelni bez tłuszczu. Ten wydobywający się z samego mięsa w zupełności wystarczy i na pewno nie pozwoli wędlinie przywrzeć do powierzchni patelni. Gdy kiełbaska już się zarumieni, możesz wysypać ją do miski bądź głębokiego talerza i na tej samej patelni przyrumienić poszatkowaną w drobne kawałki małą cebulę. Jeśli lubisz smak czosnku, dodaj jego dwa lub trzy przeciśnięte przez praskę ząbki i wymieszaj z cebulką. Przygotowane składniki dorzuć do swojej fasoli, wymieszaj i trzymaj na ogniu przez kolejne piętnaście minut. Następnie wlej do garnka całą puszkę obranych i pokrojonych pomidorów oraz, jeżeli smak wyda ci się zbyt płytki i mdły, dodaj dwie bądź trzy łyżki koncentratu pomidorowego. Aby zagęścić całą fasolkę, możesz przygotować do niej zasmażkę – ustaw niewielki rondelek na palniku i rozpuść na nim łyżkę masła, powoli dodając do niego łyżkę mąki i cały czas mieszając. Wrzuć zasmażkę do fasolki, dokładnie zamieszaj i pozostaw na ogniu przez kolejne piętnaście minut. Twoja potrawa właśnie została przygotowana!

Jak zrobic fasolke po bretonsku? Jak sam widzisz, nie jest to trudne czy jakoś specjalnie czasochłonne. Chcąc natomiast urozmaicić smak tego dania, możesz dodać do niego odrobinę przyprawy typu maggi bądź większą ilość mielonego pieprzu czy nawet szczyptę chili. Kwaśny smak pomidorów przełamie dodatek cukru – wykorzystaj go, jeżeli chcesz, aby twoje danie zasmakowało także dzieciom. Kombinuj w kuchni i baw się gotowaniem!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here