Jak zrobić golonkę?

Tłusta, wysokokaloryczna i niestety nie do końca zdrowa. Na pewno nie powinny jej spożywać osoby próbujące się odchudzać, jednakże zjedzona raz na kilka miesięcy nikomu nie powinna specjalnie zaszkodzić. Golonka, bo o niej właśnie mowa, jest jednym z ulubionych dań wszystkich Polaków. Idealnie sprawdza się podczas ważniejszych świąt, uroczystości czy urodzinowych imprez, zawsze zadowalając kubki smakowe głodnych i żądnych mięsa panów. A jak zrobic golonke, by zasmakowała ona wszystkim gościom? Najprostsze przepisy zwykle są najlepsze, więc takie warto na pewno zastosować.

Golonka zdecydowanie lubi towarzystwo warzyw. Podana z ugotowaną włoszczyzną i kolorowymi dodatkami wspaniale zaprezentuje się na talerzu i przy okazji zaspokoi głód nawet największego łakomczucha. Przygotowanie takiego dania należy rozpocząć od podgotowania warzyw. Do dużego garnka z wodą należy dodać obraną, umytą i pokrojoną w mniejsze części włoszczyznę: kilka marchewek, pietruszkę, pora oraz połówkę selera. Gdy woda z wrzuconymi warzywami zacznie się już gotować, można ją lekko posolić i umieścić w garnku ok. jeden kilogram golonki. Całość należy przytrzymać na średnim ogniu przez niecałą godzinę, aż mięso delikatnie zmięknie i stanie się bardziej soczyste. Po upływie wskazanego czasu golonkę razem z warzywami można wyciągnąć z wody i rozpocząć następny etap prac. Podgotowane mięso może być bowiem smaczne, ale nigdy nie będzie tak pyszne i aromatyczne jak to upieczone.

Golonkę należy piec w temperaturze wynoszącej 190 stopni C. Przed włożeniem jej do piekarnika najlepiej umieścić ją w żaroodpornym naczyniu i posypać sporą ilością poszatkowanej drobno cebulki. Można też dodać kilka ząbków czosnku, które wyostrzą jej smak i nadadzą mięsu intensywnego i bardzo przyjemnego aromatu. Aby mięso było naprawdę wspaniałe, należy je także dodatkowo przyprawić. Z każdej strony zaleca się natrzeć je wcześniej przygotowaną mieszanką. Można do niej dodać odrobinę soli, pieprz, specjalną przyprawę do pieczonego mięsa, granulowany czosnek, słodką paprykę bądź chili (dla amatorów ostrych wrażeń). Do naczynia żaroodpornego należy również wlać wcześniej przygotowany bulion. Można go wykonać ze zwykłej kostki rosołowej, mieszając ją z jedną szklanką ciepłej przegotowanej wody. Włożona do piekarnika golonka powinna piec się w nim przed niecałe dwie godziny. Później można ją jeszcze pokroić w mniejsze plastry, aby łatwiej i wygodniej się ją jadło.

Jak zrobic golonke? Wbrew pozorom nie jest to trudne zadanie, aczkolwiek wymaga poświęcenia sporej ilości czasu. Warzywa i mięso można przygotować w ciągu dosłownie kilkunastu minut, jednakże jako że golonka jest dość twardym mięsem, potrzebuje długotrwałej obróbki termicznej. Nie wolno jej przyspieszać czy ustawiać piekarnika na wyższą temperaturę, aby szybciej przygotować całe danie. Robieniem golonki warto się zająć w wolnym dniu, kiedy tego czasu ma się po prostu więcej. Przygotowana na spokojnie zachwyci każdego – nawet dzieci z chęcią będą się nią zajadać!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *