Przepis na biszkopt

Jak upiec biszkopt?
To naprawdę proste. Sposobów jest setki, ale tylko kilka takich, które gwarantują, że ciasto będzie puszyste i miękkie. Oto przepis na to, jak upiec biszkopt, gwarantujący sukces kulinarny.

Przygotowujemy produkty:
5 średniej wielkości jajek
5 łyżek cukru
3 łyżki mąki tortowej
2 łyżki mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
Przed robieniem ciasta biszkoptowego włączamy piekarnik na 180 stopni C.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Przystępujemy do przyrządzania ciasta.
Do miseczki wsypujemy mąkę tortową, mąkę krupczatkę i proszek po pieczenia. Dokładnie mieszamy.
Rozdzielamy żółtka od białek. Białka wbijamy do większego naczynia, żółtka do małej miseczki.
Do białek wsypujemy cukier i ubijamy mikserem. Miksujemy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania sztywnej piany. Dobrze ubita piana z białek po odwróceniu naczynia nie wycieka.
Do ubitej piany z białek dodajemy żółtka.
Miksujemy na najwyższych obrotach. Zalecam miksowanie przez taką ilość minut ile daliśmy jajek. Czyli 5 minut, gdy pieczemy biszkopt z 5 jajek; 6 minut, gdy pieczemy biszkopt z 6 jajek. Gdy jajka są gęste i dobrze ubite możemy dodawać wymieszane mąki z proszkiem.
Mąkę dodajemy powoli, małymi porcjami i miksujemy na małych obrotach. Można przesiać mąkę przez sitko. Wówczas napowietrzy się i unikniemy grudek.
Gdy wymieszamy całą mąkę z jajkami – mamy gotowy biszkopt.
Wylewamy ciasto na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Rozprowadzamy równomiernie po blaszce, żeby uniknąć „górek” i „dolin” i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy na drugiej półce od dołu przez 30 minut.
UWAGA! Po wyjęciu upieczonego biszkoptu puszczamy blachę z ciastem z wysokości około 30 centymetrów na blat. Jest huk, ale uwierzcie mi, to gwarantuje, że biszkopt nie siądzie i będziecie mieli puszyste ciasto, a nie twardą i cienką podeszwę. Nie bójcie się. Nie zabijecie w ten sposób biszkoptu.
Biszkopt gotowy!

Możecie również upiec biszkopt w wersji bardziej fit. Jest to przepis na biszkopt, który nadaje się idealnie do ciast przekładanych, ponieważ jest puszysty i wysoki. Dlatego z powodzeniem przecinamy go na pół otrzymując dwa placki biszkoptu do przełożenia masą.

Przygotowujemy produkty:
6 średniej wielkości jajek
pół szklanki cukru
3 budynie śmietankowe (lub czekoladowe, jeżeli chcemy biszkopt czekoladowy)
1 łyżka mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
Zanim rozpoczniemy przygotowywanie ciasta biszkoptowego włączamy piekarnik na 180 stopni C.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Przystępujemy do przyrządzania ciasta.
Do miseczki wsypujemy mąkę tortową, budynie i proszek po pieczenia. Dokładnie mieszamy.
Rozdzielamy żółtka od białek. Białka wbijamy do większego naczynia, żółtka do małej miseczki.
Do białek wsypujemy cukier i ubijamy mikserem. Miksujemy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania sztywnej piany. Dobrze ubita piana z białek po odwróceniu naczynia nie wycieka.
Do ubitej piany z białek dodajemy żółtka.
Miksujemy na najwyższych obrotach. Zalecam miksowanie przez taką ilość minut ile daliśmy jajek. Gdy jajka są gęste i dobrze ubite możemy dodawać wymieszaną mąkę z proszkiem i budyniami.
Mąkę dodajemy powoli, małymi porcjami i miksujemy na małych obrotach.
Gdy wymieszamy całą mąkę z jajkami wylewamy ciasto na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Rozprowadzamy równomiernie po blaszce.
Pieczemy na drugiej półce od dołu przez 30 minut.
UWAGA! Po wyjęciu upieczonego biszkoptu puszczamy blachę z ciastem z wysokości około 30 centymetrów na blat.
Biszkopt jest gotowy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *