Przewodnik po kawach

Latte, espresso, cappuccino – jest tak wiele różnych rodzajów kawy, że znajdując się w kawiarni często nie mamy pojęcia co wybrać, a mając ochotę na inną kawę w domu, nie wiemy jak ją zrobić. Dlatego ten przewodnik wyjaśni różnice między najpopularniejszymi napojami opartymi na espresso i sposobami na ich zrobienie. Więc nie będziesz się więcej mylić w lokalnej kawiarni.
Co to są napoje oparte na espresso?
Napoje na bazie espresso to kawa wyprodukowana za pomocą urządzenia do cappuccino, które ma trzy wspólne składniki: espresso, ciepłe mleko i piankę.Główne różnice między nimi to proporcje espresso, ciepłego mleka i piany ze spienionego mleka w napoju. Niektóre kawy zawierają dodatkowe dodatki, aby uzupełnić napój, np. czekoladę na wierzchu cappuccino. Ale w zasadzie każdy napój na bazie espresso ma te same trzy składniki.

Espresso
Espresso to podstawowa i najważniejsza część każdego napoju na bazie espresso. Jak je zrobić?
1 porcja espresso w filiżance espresso

Podwójne espresso
Podwójne espresso to po prostu dwa espresso w jednym kubku. Dlatego podwójne espresso składa się z:
2 porcje espresso w filiżance espresso

Macchiato
Macchiato jest podobne do espresso, ale z odrobiną ciepłego mleka i piany, aby złagodzić ostry smak espresso. Przekonasz się, że bariści w różnych krajach robią macchiatę inaczej. Jednak tradycyjny sposób tworzenia krótkiego macchiato wygląda następująco:
1 porcja espresso w krótkim szklanym naczyniu lub filiżance espresso Ciepłe mleko i pianka umieszczona na górze espresso
Kluczem do idealnego macchiato jest zasada tercji. To znaczy, że chcesz trzy różne kolorowe warstwy w macchiato. Dolna ciemna warstwa reprezentująca espresso, środkowa warstwa, która łączy espresso z mlekiem i górną warstwę przeważnie parzonego mleka.

Americana
Americana to gorąca woda z jedną porcją espresso dodaną do gorącej wody. Jest on wykonany w następujący sposób:
Napełnij filiżankę gorącą wodą 2/3.
Wlej 1 porcję espresso na gorącą wodę

Cafe Latte
Cafe latte, w skrócie „latte”, to napój na bazie espresso z ciepłym mlekiem i mikro-pianką dodawaną do kawy. Ta kawa jest o wiele słodsza w porównaniu do kawy z powodu parzonego mleka. Jak zrobić latte:
Wlej 1 porcję espresso do szklanki
Dodaj ciepłe mleko
1 cm pianki ze spienionego mleka

Cappuccino
Cappuccino jest podobne do latte. Jednak kluczową różnicą między latte i cappuccino jest to, że cappuccino ma więcej piany i czekoladę umieszczoną na wierzchu napoju. Ponadto cappuccino jest wytwarzane w kubku, a nie w szklance. Jest ono wykonane w następujący sposób:
Wlej 1 filiżankę espresso do kubka
Dodaj ciepłe mleko
Dodaj 2-3 cm pianki na wierzch mleka
Spryskaj czekoladą po wierzchu

Mokka
Mokka to mieszanka cappuccino z gorącą czekoladą. Wytwarza się go przez zmieszanie proszku czekoladowego z espresso, a następnie dodanie do napoju ciepłego mleka i pianki. Kroki są następujące:
Wlej 1 filiżankę espresso do filiżanki
Dodaj jedną łyżkę proszku czekoladowego do espresso i wymieszaj Dodaj ciepłe mleko
Dodaj 2-3 cm pianki
Posyp wierzch czekoladowym proszkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *