Śniadaniowy zawrót głowy

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Ważne jest aby poświęcić chwile każdego ranka aby zjeść spokojnie pożywne i pyszne śniadanie. Naukowcy sugerują aby jeść śniadanie nie później niż godzinę od obudzenia się. Istnieje wiele opcji pożywnego śniadania, które nie musi być nudne i monotonne. Ważne jest aby znaleźć chwilę każdego poranka oraz odważyć się eksperymentami ze smakami. Może okazać się, że znajdziemy połączenie smaków, których wcześniej nie robiliście a okaże się tym wspaniałym smakiem.
Wielkim powodzeniem cieszą się owsianki. Jak je zrobić? Robi się je błyskawicznie, a przy okazji dają dużo energii na cały poranek. Jest dużo możliwości. Płatki możemy zalać gorącą wodą i poczekać aż napęcznieją lub zagotować z mlekiem. Dodatki do płatków mogą być naprawdę różne. Nasiona, orzechy, owoce – wszytko jest dozwolone, możemy spokojnie puścić wodze fantazji. Tego typu śniadania są bardzo wskazane i polecane przez dietetyków ponieważ, takie danie zawiera bardzo dużo błonnika. Zastrzyk energii przyda się każdemu, kto swój dzień planuje z rozmachem. Sprawdzi się do pracy fizycznej jak i umysłowej.
Kolejnym fajnym pomysłem na śniadanie jest omlet. To jak zrobić omlet zależy już od nas, tak jak w przypadku owsianki. Bazą każdego omletu są jajka. Jest to istna bomba białka, która da dużo energii naszemu organizmowi z rana. To danie można oczywiście jeść o każdej porze dnia. Do omletu dodajemy oczywiście masę przypraw. W zależności czy chcemy omlet na słodko czy na słono. Możemy spokojnie dodać różne owoce, miód, nasiona i orzechy. Możemy mieszać różne smaki lub postawić na te sprawdzone i lubiane przez nas. Spokojnie można dodać również warzywa. Jajka i przyprawy, słodziki, owoce, warzywa itp. mieszamy i smażymy na oliwie z oliwek lub oleju kokosowym. Omlet można podać sam lub z dżemem, sosem itp. Mamy tu pełną dowolność. Każdy powinien znaleźć coś dla siebie. Kwestią jest tylko odwaga przed nowymi smakami i łączeniami.
Kolejnym pomysłem na śniadanie, który nigdy się nie nudzi to naleśniki. Zarówno na słono i warzywnie jak i na słodko i owocowo. Bazą do naleśników jest mąka. Możemy eksperymentować i wybierać jej różne rodzaje. Następnie musimy dodać jajka, szczyptę soli, mleko, wodę i całość mieszamy mikserem lub rózgą. Następnie ciasto, które wyrobiliśmy na gładką masę smażymy na niewielkiej ilość oleju. Smażymy cienkie placki. Podawać możemy je z dżemem, twarożkiem, śmietaną, sosem, lub innym owocowym musem. Każdy na pewno zna ich smak z dzieciństwa. Nawet tak prostym daniem można się dobrze bawić przy łączeniu smaków.
Śniadanie nie jest stratą czasu. Warto je jeść, bo nie musi być nudne i mdłe. Śniadanie i ulubiona kawa lub herbata to dobry zestaw na każdy początek dnia. Przy okazji możemy poznawać nowe połączenia smaków, które być może przypadną nam do gustu. Warto próbować i bawić się śniadaniami. Oczywiście dania te nie muszą być jedzone tylko na śniadanie. Spokojnie sprawdzą się również jako podwieczorek, drugie śniadanie lub kolacja. Każdy na pewno znajdzie coś dobrego dla siebie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *