Sposób na aromatyczny bulion

Zupy to świetny pomysł na pożywny, ciepły posiłek o każdej porze dnia. Błędem jest myślenie, że zupa to tylko i wyłącznie danie obiadowe. Lekki, aksamitny posiłek złożony z zupy i grzanki można zjeść na kolację. Zaś pyszną, kremową, zupę mleczną bądź owocową możemy podać na śniadanie. Bardzo popularne jest również zabieranie zupy do pracy w specjalnym, szczelnym pojemniku. Bo zupa sprawdzi się zawsze wtedy, gdy potrzebujemy zjeść coś pożywnego, ale ekspresowego, co doda nam energii na długi czas, a przy tym nie nadwyręży naszego układu trawiennego.

Zupy sprawdzą się jako dania dietetyczne. Wystarczy jedynie dobrać do nich odpowiednie niskokaloryczne składniki. To również doskonała alternatywa dla wegan i wegetarian. Bo zupy można przygotowywać w wersji bez mięsa, na bulionie warzywnym. Możliwości jest naprawdę bardzo wiele. Zaletą zup jest również to, że przepadają za nią nasze dzieci. Warto więc z ten sposób przemycić do ich diety warzywa. W zupie znajdziemy mnóstwo witamin i składników odżywczych. Podstawą każdej dobrej, zdrowej, smacznej i pożywnej zupy jest oczywiście treściwy i aromatyczny bulion mięsny lub warzywny. Jak zrobić bulion, aby nasz posiłek był smaczny? Jest na to kilka sposobów.

Bulion to wyjątkowe połączenie warzyw, ziół i przypraw. Podstawowy przepis jest skomponowany tak, aby można było bulion przerobić na każdą zupę, na jaką przyjdzie nam ochota danego dnia. Pamiętajmy, że bulion można, a nawet powinno się robić na zapas. To znacznie lepszy sposób niż robienie jednej porcji, ponieważ jest to rozwiązanie zdecydowanie bardziej ekonomiczne. Jeśli ugotujemy duży garnek aromatycznego bulionu nie musimy go natychmiast zużywać. Bulion nie straci nic ze swego smaku i właściwości, jeśli przechowamy jego resztki w zamrażalniku. Dobrze sprawdzą się tu specjalne pojemniki lub woreczki do mrożenia. Warto często korzystać z takiej możliwości – za każdym razem, gdy szykujemy bulion pod ulubioną zupę, i mamy akurat miejsce w lodówce. Wówczas w każdej chwili można bez problemu wyciągnąć pojemnik z bulionem i stworzyć na jego bazie ulubione danie.

Bulion przyda się również, jako baza do rożnych sosów, więc warto mieć go zawsze pod ręką. A przepis jest banalnie prosty. Najważniejsze są świeże i aromatyczne składniki. Włoszczyzna to podstawa smaku bulionu, więc warzywa przez nas wybrane powinny być zawsze świeże, pełne aromaty i ekologiczne. Bulion ugotowany na bazie jarzyn bez smaku, również będzie niesmaczny. Druga kwestia jest odpowiednia proporcja. Nie należny przesadzać a ilością danego warzywa, bo zupa będzie jednowymiarowa. Gdy dodamy za dużo marchewki, bulion będzie zbyt słodki. Za dużo cebuli również może zdominować smak bulionu. Warzywa należy dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki, a nawet zetrzeć na tarce, aby uwolnić wszystkie aromaty.Można też włoszczyznę lekko podsmażyć na łyżce oliwy. Następnie zalewamy całość wodą i gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Dobry bulion powinien gotować się dość długo. Przyprawy dodajemy pod sam koniec.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here