Tradycyjny niedzielny obiad

Z czym kojarzy Ci się tradycyjna polska kuchnia? Z rosołem? Flakami? Zupą pomidorową? Pierogami? A może z kotletami? Macie ochotę na mielone? Dziś spróbujemy je przyrządzić na niedzielny obiad, którego głównym elementem będą właśnie te kotlety.

Kiedyś mielone kojarzyły się z pracowniczymi stołówkami. Dziś ich smak jest odczarowywany i odkrywany na nowo. W Małopolsce nazywane są one sznyclami. Ich stworzenie wbrew pozorom nie jest bardzo trudne – wystarczy odpowiednio wymieszać składniki. Sekret dobrych kotletów mielonych tkwi przede wszystkim w jakości poszczególnych składników, a także w odpowiednim ich połączeniu.

Przejdźmy do konkretów: jak zrobić kotlety mielone? Przede wszystkim potrzebujemy mielonego mięsa. Tradycyjnie powinno to być mięso wieprzowe z karkówki. Niestety, ciężko nam zweryfikować jakość zmielonego już mięsa, które możemy znaleźć w supermarketach. Dlatego warto wybrać się do zaprzyjaźnionego sklepu mięsnego, wybrać konkretne kawałki mięsa, a następnie poprosić o ich zmielenie. Oprócz tego potrzebne będzie jajko, dwa ząbki czosnku, namoczona wcześniej w wodzie sucha bułka, odrobina majeranku, a także bułka tarta do panierowania oraz sól i pieprz. Do miski wrzucamy mielone mięso wieprzowe, majeranek i przyprawy. Całość ugniatamy. Następnie dodajemy bułkę i podobnie ugniatamy. Wyrabiamy masę stopniowo dolewając wodę do momentu, aż masa przestanie przywierać do dłoni. Im dłużej wyrabiamy, tym lepiej wyjdzie nasza potrawa. W końcu formujemy kulki i obtaczamy w bułce tartej. Następnie rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy kotlety z obu stron. Po przygotowaniu ich w ten sposób przekładamy kulki do naczynia żaroodpornego bez przykrywki. Wstawiamy do rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza piekarnika na około 15 minut. Przygotowanie dania w ten sposób pozwoli nam na uniknięcie długotrwałego smażenia, a także sprawi, że podgrzane w ten sposób kotlety będą miękki i soczyste.

Przyprawy i dodatki podane wyżej są podstawą, możemy jednak urozmaicić to danie wg własnego uznania, dodając na przykład cebulę czy też zmieloną paprykę. Kotlety mielone możemy wykonać również z innych rodzajów mięsa. Jeśli postawimy na to z drobiu, powstanie wówczas tak zwany kotlet pożarski.

Z czym możemy podać kotlety mielone? Najlepiej podać je w tradycyjny sposób z ugotowanymi, tłuczonymi ziemniakami. Jak je przygotować? Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy i dodajemy masło. Potem rozgniatamy dokładnie praską do ziemniaków.

Warto podać również zasmażane buraczki, a także coś zimnego, na przykład mizerię. Przepis na tę ostatnią jest znany praktycznie każdemu: ogórki obieramy i kroimy w plasterki. Potem dodajemy śmietanę i sól, a następnie wszystko mieszamy.

Przygotowany w ten sposób niedzielny obiad z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom tradycyjnych smaków. Nawet jeżeli nie jesteśmy zwolennikami kuchni polskiej, warto znać taki przepis na wypadek na przykład wizyty babci czy cioci, które przyzwyczajone są do tego typu smaków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *