Dieta niskotłuszczowa
fot. Pixabay.com

Dieta niskotłuszczowa jest zalecana w wielu sytuacjach. Jeśli odżywiasz się zdrowo, nie masz podwyższonego stężenia cholesterolu we krwi, nie musisz stosować diety, która ma na celu zredukowanie tłuszczu. Jeśli jednak jesteś po operacji woreczka żółciowego, masz zapalenie wyrostka lub trzustki, skarżysz się na nadwagę i wysoki cholesterol, czas przejść na dietę niskotłuszczową.

Przeczytaj też: https://spragnienilata.pl/dieta-niskotluszczowa-dla-mezczyzn/

Jakie produkty spożywać na diecie niskotłuszczowej?

Niskotłuszczowe produkty to takie, które zawierają tylko i wyłącznie dobre tłuszcze i kwasy nienasycone. Ich źródłem są na przykład zielone warzywa liściaste. Tłuszczu nie ma w nich prawie wcale, jest za to mnóstwo witamin i minerałów. Wapń, potas, kwas foliowy, witaminy A i K to niektóre z nich. Poza tym rośliny zielone zawierają mnóstwo polifenoli, które zwalczają stany zapalne w organizmie. Dieta bogata w takie rośliny chroni przed nowotworami, chorobami serca i nadciśnieniem. Dlatego warto sięgać po jarmuż, szpinak, sałatę, rukolę, roszponkę.

Wśród niskotłuszczowych przekąsek trudno pominąć owoce. To kolejne fantastyczne źródło witamin i minerałów, które są niezbędne dla funkcjonowania naszego organizmu. Owoce zawierają także mnóstwo błonnika, który wspomaga nasze trawienie. Można je spożywać w wielu formach. Surowe, gotowane, suszone, w koktajlach i jako dodatki do owsianki.

Na diecie niskotłuszczowej warto również sięgać po warzywa strączkowe. Fasola, groch, soczewica, ciecierzyca powinny jeszcze dziś znaleźć się na Twoim talerzu, jeśli chcesz zwalczyć zbyt wysoki cholesterol.

Dieta niskotłuszczowa – co jeszcze warto jeść?

Obok owoców i warzyw niskotłuszczowymi składnikami pokarmowymi są również grzyby. Mają wiele korzyści zdrowotnych, a przy tym zupełnie nie zawierają tłuszczu. Większość z nich zawiera dużo minerałów takich jak potas, a poza tym bogate są również w błonnik, witaminę D, witaminy z grupy B, a także przeciwutleniacze, które chronią nasz organizm przed działaniem wolnych rodników.

Inną rośliną, na jaką należy zwrócić uwagę na diecie niskotłuszczowej, jest nasz polski superfoods, czyli czosnek. Czosnek ma mnóstwo właściwości. Jego regularne jedzenie zmniejsza naszą zapadalność na choroby wirusowe oraz znacznie wzmacnia układ odpornościowy. W diecie pomaga również w szybszym spalaniu tkanki tłuszczowej. Ponadto chcemy Wam również polecić drób, jeśli nie wyobrażacie sobie swojej diety bez mięsa. Mięso z kurczaka jest również niskotłuszczowe, za to zawiera bardzo dużo dobrego białka, którego nasz organizm tak bardzo potrzebuje do właściwego funkcjonowania.

Zobacz też: http://www.zieloni2004.pl/warzywa-ktore-maja-malo-weglowodanow/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here