Japońska whisky

Whisky znana jest obecnie na całym świecie. Produkuje się ją w różnych zakątkach globu, dzięki czemu ma tak zróżnicowany smak i aromat. Godna uwagi jest  nie tylko wersja europejska whisky, ale także jej japońska odmiana.

Whisky – jak powstał ten unikalny trunek?

Kolebką tego alkoholu jest oczywiście Europa. Trunek rozwijał się przez stulecia na terenie Irlandii i Szkocji. Zgodnie z tamtejszymi legendami i podaniami za jej produkcję mieli być odpowiedzialni sami iryjscy mnisi. Już w VII wieku mieli oni produkować napój zwany wodą życia. Do jej wytworzenia wykorzystywano produkty fermentacji owoców. Działanie tego napoju było bardzo szerokie. Łagodziło wszelkiego rodzaju bóle i dolegliwości, miało nawet wydłużać życie. Szybko więc zyskało popularność zarówno w Irlandii, jak i Szkocji. Zapiski o alkoholu na bazie wody i jęczmienia pojawiły się natomiast w XVI wieku. Dwieście lat później nazwa to oficjalnie przyjęła się w branży. Z czasem whisky zaczęła pojawiać się na kolejnych kontynentach. Wszystko dzięki imigrantom z Irlandii  i Szkocji. Dzięki drobnym modyfikacjom receptury stworzyli oni trunki o zupełnie innym smaku i aromatu.

Japońska whisky – kto rozpoczął jej produkcję?

Poszczególne wersje whisky uwzględniają uwarunkowania naturalne regionu, w którym powstają. W Szkocji i Irlandii głównym zbożem stosowanym do produkcji trunku jest jęczmień. W Stanach Zjednoczonych jest to natomiast kukurydza. W burbonie stanowi ona co najmniej połowę zawartości mieszanki zbożowej. Produkcją whisky zajmuje się także Japonia. Historia ośrodków produkcyjnych nie jest może tak długa jak europejskich czy amerykańskich odpowiedników. Mimo to japońska whisky szybko zyskała uznanie koneserów tego trunku. Potwierdzeniem tego niech będzie chociażby fakt, że azjatycki trunek zdążył już triumfować w prestiżowym rankingu World Whisky Bible. Więcej o niej dowiesz się tutaj https://swiat-whisky.sklep.pl/14-blended-whisky-japonska. Japońska whisky mocno wzoruje się na szkockiej. Jeden z jej twórców, Masataka Taketsuru przybył bowiem do Szkocji w 1918 roku, by nauczyć się u źródła produkcji trunku. Szesnaście lat później otworzył destylarnię, która produkuje japońską whisky do dziś.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here