Dowiedz się co to za owoce i poznaj ich właściwości prozdrowotne! Owoce to jedne z produktów żywnościowych, na których powinna opierać się nasza codzienna dieta. Kryje się w nich sporo witamin, minerałów i błonnika. W zależności od rodzaju zawierają również inne prozdrowotne składniki. Są popularną i zdrową przekąską, nadają się idealnie zawsze wtedy, gdy chcemy zjeść „coś na szybko”. Owoce zaspokajają chęć na słodkie i są zdrową alternatywą sklepowych słodyczy, które są przepełnione cukrem i innymi szkodliwymi dodatkami do żywności. Stosuje się je również jako dodatek do różnych dań i deserów. Na pewno każdy z nas próbował także owoców suszonych. Są mniej znane niż surowe, aczkolwiek równie pyszne i zdrowe. Poniżej przedstawimy właściwości najczęściej spożywanych przez Polaków owoców.
Suszone owoce – właściwości
Polacy najczęściej sięgają po rodzynki, suszoną żurawinę, morele i śliwki.
Rodzynki
Polacy wykorzystują rodzynki najczęściej do wypieku ciast lub pieczywa. Suszone winogrona stanowią również niejednokrotnie jedną z chętniej spożywanych rodzimych przekąsek. Bardziej odważni dodają je także do mięs lub sosów.
Poznaj z nami wyjątkowe właściwości rodzynek:
- Zawierają dużo błonnika, który wspomaga układ trawienny, a także wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi. Nie można jednak przesadzać z ilością spożywanych owoców;
- Zawierają m.in. miedź, witaminę C i E – dzięki temu wpływają na podwyższenie odporności organizmu, mają działanie przeciwutleniające, a także korzystnie oddziałują na stan kości i zębów, a także na układ krwionośny;
- Regularnie spożywane w odpowiedniej ilości mają wpływ na obniżenie ryzyka wystąpienia próchnicy.
Suszona żurawina
Żurawinę najczęściej spożywamy samodzielnie w postaci zdrowej przekąski. Chętnie też pijemy sok tłoczony z tychże owoców.
Najważniejsze właściwości suszonej żurawiny:
- Tak jak wcześniej wspominane rodzynki, również żurawina zawiera dużą ilość błonnika;
- Jest szczególnie bogata w witaminę C i E, dlatego też pływa na podwyższenie odporności, a także wspomaga funkcjonowanie wzroku;
- Zawiera dużą ilość miedzi i manganu, dzięki czemu wspomaga produkcje melaminy i kolagenu, a także wpływa na prawidłową prace układu nerwowego;
- Jest źródłem antyoksydantów, które biorą udział w zwalczaniu wolnych rodników.
Morele suszone
Polacy często wykorzystują te owoce do produkcji przetworów: kompotów, dżemów, konfitur, a nawet nalewek. Oczywiście chętnie spożywamy je również na co dzień, kiedy chcemy coś przekąsić.
Cenimy morele suszone między innymi za:
- Wysoką dawkę betakarotenu – dlatego też ich spożywanie pozytywnie wpływają na naszą odporność, a także zbawiennie działają na cerę trądzikową oraz pomagają przez dłuższy czas utrzymać słoneczną opaleniznę;
- Zawierają m.in. witaminy A, E, B1, B2, C dlatego też korzystnie wpływają na szereg procesów występujących w organizmie ludzkim;
- Są bogate w liczne mikroelementy np. wapń, fosfor, żelazo – dlatego są szczególnie polecane osobom cierpiącym na anemie, a także tym, którzy chcą zadbać o stan swoich kości i zębów.
Suszone śliwki
Suszone śliwki są nieodłącznym elementem kuchennych przygotowań do Wigilii. Są jednym z elementów kompotu z suszu, które jest tradycyjnym elementem stołu wigilijnego.
Główne właściwości suszonych śliwek:
- Dzięki dużej zawartości pektyn są naturalnym środkiem stosowanym na zaparcia;
- Są 5 krotnie bardziej bogate w witaminę A niż śliwki surowe. Poleca się szczególnie osobom, które chcą zadbać o wzrok i młody wygląd.
Suszone owoce w sklepie Jawo pochodzą jedynie z zaufanych źródeł. Robiąc zakupy w naszym sklepie, masz gwarancję najwyższej jakości produktów o pełnym i bogatym smaku. Zakupy online to dodatkowa zaleta tej decyzji, ponieważ możesz dzięki temu oszczędzić swój czas i spożytkować go na inne przyjemności.
źródło zdjęcia: freepik.com