Czasem zdarza się tak, że nasze życie pędzi jak szalone i na nic nie wystarcza nam czasu. Zwłaszcza zapominamy o przygotowaniu pożywnych i zdrowych posiłków i jemy, co popadnie. Kupujemy coś na szybko w pobliskim barze i na chwilę uciszamy nasz żołądek. To nie jest najlepszy pomysł. Najlepiej jest przygotowywać samemu nasze posiłki w domu, ponieważ wiemy, co jemy. A ponieważ mamy za dużo na głowie i nawet mimo naszych starań jemy zdrowo, zapominamy często o tym, co mieliśmy zrobić. To najczęściej spotykany problem w kuchni – przygotowaliśmy coś, nie zjedliśmy i jest do wyrzucenia. Albo wkładamy do zamrażarki i zapominamy wyjąć wcześniej, by nasze jedzenie się rozmroziło. Tak najczęściej jest z mięsem – kupujemy je, wkładamy do zamrażarki i o nim zapominamy. A kiedyś najdzie nas ochota na mięso i co wtedy? Jak szybko rozmrozić mięso, by móc przygotować zdrowe danie? Sprawdź, jak szybko rozmrozić mięso, by przygotować zdrowy i pyszny obiad!
Pierwszą metodą na to, jak szybko rozmrozić mięso, jest oczywiście ta najprostsza i niewymagająca zbytnio naszej ingerencji. Wyciągamy mięso w nocy przed pójściem spać albo rano, zanim wyjdziemy do pracy. Minie kilka godzin i nasze mięso jest gotowe do dalszej obróbki. Ta metoda na to, jak szybko rozmrozić mięso jest dla tych dobrze zorganizowanych i pamiętających o wszystkim.
Drugą metodą na to, jak szybko rozmrozić mięso, jest włożenie mięsa do naczynia z ciepłą wodą. Zamrożone mięso najlepiej włożyć do woreczka, a następnie umieścić cały pakunek w garnku lub w misce z ciepłą wodą. Ale niestety ta metoda na to, jak szybko rozmrozić mięso, może się nie powieść, gdy mamy do czynienia z naprawdę sporym kawałkiem mięsa lub takim, które jest bardzo zamrożone. Będziemy musieli często zaglądać do mięsa i wymieniać ciepłą wodę – ciepła woda szybko się ochłodzi na skutek zamrożonego mięsa.
Kolejną metodą na to, jak szybko rozmrozić mięso, jest umieszczenie mięsa w mikrofalówce. Jest to najlepszy sposób na to, jak szybko rozmrozić mięso, a ponadto nie wymaga naszej uwagi, oprócz umieszczenia mięsa w odpowiednim naczyniu, włożenia go do mikrofali i nastawienia określonego programu i czasu. Niestety metoda ta, jak szybko rozmrozić mięso, jest tylko dla osób posiadających kuchenkę mikrofalową. Jest to zdecydowany minus, dlatego że nie każdy ma w domu mikrofalówkę. Drugim minusem jest to, że możemy przesadzić w naszym rozmrażaniu mięsa w mikrofali i doprowadzić do jego podgrzania tylko w niektórych miejscach i do rozmnażania się bakterii w naszym mięsie. Dlatego ten sposób na to, jak szybko rozmrozić mięso, jest polecany dla osób, które bezpośrednio po rozmrożeniu mięsa w zamrażarce będą mieć czas na ugotowanie go lub umieszczenie go w piekarniku.
Ostatnią metodą na to, jak szybko rozmrozić mięso, jest włożenie mięsa do garnka i ugotowanie go pod przykryciem. Ta metoda jest polecana dla osób, które nie mają czasu na pierwszą i drugą metodę powyżej oraz nie mają w domu mikrofalówki. Sposób ten polubią też osoby, które nie przepadają za pieczeniem czy smażeniem mięsa i wolą je w wersji ugotowanej.