Smaczne sosy do sałatek

Sałatki to zdrowe, szybkie i smaczne przekąski na każdą okazję. Można je przygotować w każdej chwili z dowolnych składników- najlepiej z tego, co nam akurat zalega w lodówce. To ekonomiczny i ekologiczny sposób na oszczędzanie czasu, pieniędzy i jedzenia. Sałatki są przy tym źródłem wielu witamin, mikroelementów, oraz składników odżywczych. Tajemnicą pysznej sałatki, oprócz naturalnych i świeżych składników jest również odpowiedni sos, który połączy wszystkie aromaty.

Najpopularniejszym sosem sałatkowym jest oczywiście tradycyjny winegret. Wydawać by się mogło, że przyrządzenia tego francuskiego specjału jest trudne i pracochłonne. Ale nic bardziej mylnego. Wspaniały, domowy sos przygotujemy w parę minut, z kilku podstawowych składników, i bez żadnego problemu. Możemy posłużyć się blenderem, malakserem, czy nawet zwykłym mikserem, ale równie dobrze przy rozmącaniu i łączeniu składników możemy użyć własnych dłoni. A potrwa to chwile, ponieważ będziemy łączyć płyny o rożnej gęstości. Jak zrobić sos winegret, aby był aromatyczny i intensywny w smaku? Wystarczy kilka dobrej jakości składników i gotowe.

Zaletą sosu winegret jest to, że potrzebne produkty niemal na pewno znajdziemy w naszej spiżarni. Raczej zawsze mamy w domu olej lub oliwę z oliwek, ocet, cukier, pieprz i sól. Aż trudno uwierzyć, że zaledwie tyle składników wystarczy do przygotowania tak charakternego sosu. Na początek ustalmy proporcje. Na jedną część octu przypadają dwie części oliwy. To w zasadzie najważniejsza kwestia. Ilość przypraw zależy już od naszych upodobań. Pamiętajmy jednak, że dobry winegret jest dość ostry i intensywny, ponieważ używamy go naprawdę w niewielkich ilościach. Kiedy smak rozłoży się w całej misce sałatki, będzie idealnie wyważony.

Do miseczki wsypujemy sól, pieprz i szczyptę cukru. A następnie wlewamy ocet. Teraz należy mieszać składniki tak długo, aż wszystkie przyprawy idealnie się rozpuszczą. W następnej kolejności dodajemy olej. Powinno się to robić stopniowo, aby mikstura płynnie się łączyła i stopniowo gęstniała. Zajmie to trochę czasu. Ubijanie winegret przypomina nieco robienie domowego majonezu. Chodzi o to, aby sos miał konsystencję gęstej zawiesiny. Aby ułatwić sobie sprawę, niektórzy wzbogacają sos o dodatkowe składniki. Najczęściej jest to surowe żółtko lub musztarda. W pierwszym przypadku smak w zasadzie nie ulega zmianie, ale surowe jajko zawsze niesie ze sobą pewne ryzyko. Dlatego, jeśli decydujemy na użycie surowego żółta, jajko musi być świeże, dokładnie umyte i wyparzone we wrzątku. Musztarda jest znacznie bezpieczniejszą opcją, ale tutaj już smak ulega zdecydowanej zmianie. Dla amatorów gorczycy nie będzie to problem, ale dla osób, które nie przepadają za musztardą, może być to kłopotliwe.

Winegret w takiej wersji jest najprostszym sposobem na pyszna, charakterną sałatkę. Można go oczywiście modyfikować. Oliwę zawsze można podmienić na aromatyzowana jej wersję. Ocet można zastąpić sokiem z cytryny lub octem balsamicznym. A do sosu dorzucić zgnieciony ząbek czosnku.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here