Wartości jajek
Jajka to jeden z podstawowych i często spożywanych na śniadanie produktów spożywczych pochodzenia odzwierzęcego. Ale czy jajka są zdrowe? Oczywiście, że tak! Polecane szczególnie w diecie osób odchudzających się, dostarczają nam witaminy A, E, D, K i te z grupy B, a także minerały. Warto również, by znalazły swoje miejsce w diecie ludzi, którym zależy na nabraniu masy mięśniowej. Dzięki zdrowym tłuszczom zawartym w żółtku, oraz zdrowemu cholesterolowi pomogą nam utrzymać w równowadze gospodarkę hormonalną. Podawać je można na wiele sposobów i z różnorodnymi dodatkami. Jak dobrze ugotować jajka na miękko, a jak na twardo?
Jak ugotować jajka?
Pierwszym sposobem, który opiszemy jest gotowanie jajka na miękko.
Po pierwsze i najważniejsze, jajka zawsze wkładamy do gotującej się wody – nie wcześniej. Wodę warto osolić przed, dzięki temu o wiele szybciej i łatwiej obierzemy je ze skorupek. Czas gotowania jajek zależy od ich wielkości. Średnio, aby jajko miało miękką konsystencję, ale nie było surowe wystarczą 3 – 4 minuty. Dokładnie wygląda to tak: jajka rozmiar S gotujemy 3 minuty, rozmiar M około 4 minut, natomiast rozmiar L 4,5 – 5 minut. Idealnie ugotowane jajko na miękko ma sprężyste biało i delikatnie rozlewające się żółtko.
Kolejnym popularnym sposobem przygotowywania jaj jest gotowanie jaj na twardo. Podobnie jak w przypadku jajka na miękko, czas odliczamy od momentu włożenia go do gotującej się osolonej wody. Każde małe jajko gotowane powyżej 7 minut powinno mieć twardą, zbitą formę. Jeśli ma rozmiar M warto gotować je 8 minut, natomiast to o rozmiarze L do 9 minut. Niezależnie od wielkości, nie warto gotować jajek dłużej, ponieważ tracą one wtedy swoje wartości oraz są zdecydowanie mniej smaczne.
Wyżej wymienione sposoby należą do tych najbardziej powszechnych. Często każdego dnia przygotowujemy je w podobny sposób we własnych kuchniach. Jeżeli jednak pragniemy spróbować czegoś nowego, warto przygotować jajka faszerowane. Potrzebujemy do tego idealnie ugotowanych jajek na twardo. Po ostudzeniu należy obrać je ze skórki. Następnie przecinamy je na pół i wydrążamy żółtko. Później, gdy przygotowujemy swój farsz. Zazwyczaj farsz bazuje na żółtku. Najczęściej spotykanym połączeniem jest żółtko wymieszane z tuńczykiem, szynką czy łososiem. Poza tymi składnikami, w skład farszu również wchodzi majonez i przyprawy. Tak przygotowane jajka możemy przechowywać przez pewien czas w lodówce, do momentu okazji, na której moją być wykorzystane.
Następny przepis na jajko jest zdecydowanie mniej popularny w użyciu. Aby zrobić jajka w koszulach, znane również jako jajka po benedyktyńsku należy przygotować wysoki garnek, napełniony do 2/3 wysokości wody i odrobinę białego octu winnego. Jajka wbijamy do miseczki, tak by żółtko nie zostało naruszone. Kiedy woda się zagotuje wlewany do niej ocet i mieszamy. Do wirującej wody wlewamy jajko z miseczki i gotujemy kolejne 2-3 minuty, mieszając dookoła.
Mam nadzieję, że po przeczytaniu tego tekstu już wiesz jak ugotować jajka. Wierzę również, że wszystkie wyżej wymienione sposoby pomogą ci urozmaicić nieco dania z jajkami.