Cebula jest warzywem posiadającym wiele właściwości leczniczych, a przede wszystkim antybakteryjnych. To wspaniałe warzywo, jest bogate w witaminę C oraz substancje bakteriobójcze, przez co cieszy się uznaniem od wielu wieków. W cebuli można znaleźć również wiele innych cennych dla ludzkiego zdrowia witamin takich jak cynk, magnez oraz fosfor, które niewątpliwie wzmacniają odporność organizmu na wiele różnych chorób.
Uprawa cebuli jest banalnie prosta. Wystarczy kawałek ziemi na którym zasiejemy nasiona lub zasadzimy sadzonki. Odpowiednie nawodnienie i po pewnym czasie naturalne lekarstwo mamy w zasięgu własnej ręki.
Cebula to nie tylko naturalny lek na przeziębienie i innego rodzaju infekcje, ze względu właściwości jakie posiada jest wspaniałym antidotum na trądzik, rany oraz innego rodzaju wypryski skórne.
Z uwagi na działanie moczopędne jakie posiada cebula, powinna być wprowadzona w dietę osób posiadających infekcję dróg moczowych, natomiast u osób z nadciśnieniem świetnie poradzi sobie z nadmiarem cholesterolu.
Warto też wspomnieć, że cebula dzięki działaniu bakteriobójczym, odkażającym i przeciwzapalnym, łagodzi stan zapalny oraz niweluje uczucie swędzenia jak i bólu po ukąszeniu przez owady.
Niestety nie każdy z nas może pozwolić sobie na spożywanie cebuli. Szczególnie powinny z niej zrezygnować osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego, zapaleniem jelit, chorobami nerek oraz wątroby, w dodatku zbyt duża ilość spożycia cebuli może doprowadzić do zgagi, niestrawności oraz bólu brzucha.
Cebula jest niezbyt smaczna, a co za tym idzie jest niechętnie spożywana przez dzieci, na szczęście istnieją różne sposoby by sprawnie „ukryć” cebulę w pożywieniu.
Cukier jest składnikiem, który skutecznie zniweluje smak cebuli, dlatego syrop cebulowy jest nie tylko smaczny ale także bardzo zdrowy i lubiany przez dzieci. Jak zrobić syrop z cebuli? Nic prostszego !
Do przygotowania syropu z cebuli potrzeba bardzo niewiele bo tylko: 2 cebule i 4 łyżki cukru.
Cebulę kroimy w kosteczkę, pokrojoną przekładamy do słoika, zasypujemy cukrem, zakręcamy, potrząsamy aby składniki się wymieszały ze sobą i następnie na dobę odstawiamy w ciepłe miejsce.
Przez dobę wytworzy się syrop, który wspomoże nas w walce z przeziębieniem.
Syropy i okłady z warzyw są bez wątpienia bezcennym źródłem witamin dla człowieka, ale niestety stare dobre metody leczenia, stosowane przez nasze babcie przechodzą do lamusa. Na aptecznych półkach widnieje mnóstwo lekarstw dostępnych bez recepty, które skutecznie kuszą konsumentów. Niestety nie zawsze to co kupimy okaże się lepsze dla naszego organizmu. Po co tracić często nie małe pieniądze na coś co tak naprawdę możemy mieć w zasięgu ręki, niemalże za darmo. Spożywanie naturalnych witamin z pewnością dodaje energii i witalności. Poprawia sprawność intelektualną, przez co znikają problemy z koncentracją.
Inwestując w zdrową dietę, pełną witamin, minerałów oraz substancji antybakteryjnych z całą pewnością będziemy mniej narażeni na różnego rodzaju choroby oraz infekcje.
Nie bez powodu starsze pokolenie może cieszyć się zdrowiem i co ważne długowiecznością.